Aktuelt nummer: August 2015

       
Thatcher, Kommuneaftalen og venstrefløjen
Af Klaus Krogsbæk - 24-08-2015Margaret Thatcher havde succes med at få sine modstandere til at føre en politik, der lignede hendes egen. Et lignende aktuelt, dansk eksempel på dette er Socialdemokratiets opbakning til Venstre-regeringens kommuneaftale. Men venstrefløjen skal passe på. Den risikerer ufrivilligt at frede denne udvikling, hvis den går efter at afsløre frem for at organisere.

Andre kommentarer:
-> Populismens drivmiddel (29-06-2015)
-> Alle trak Løkke-kortet – undtagen Løkke. Tillykke. (22-06-2015)
Populismen som politisk parti og tidsånd
Af Redaktionen

”Kunne det have været Dansk Folkepartis skæbne?”, skrev Jyllandsposten (JP)i en artikel den 2. august om Fremskrittspartiets markant faldende tilslutning i Norge, efter at partiet gik i regering sammen med Höyre”.

Logikken bag JP’s spørgsmål er selvfølgelig den gamle Per Hækkerupske (om SF i sin tid): At når først de populistiske partier eller venstrefløjspartierne, der forstyrrer den herskende orden, kommer ”under ansvarets åg”, vil glansen gå af Skt. Gertrud. Enten retter de ind og bliver fornuftige (hvorefter de mister vælgertække), eller også mister de vælgertække, fordi de ikke kan levere varen. ”Det er så nemt, at stå udenfor uden ansvar og præsentere enkle svar på komplicerede spørgsmål”. Underforstået, at ansvar altid er det tunge lod for repræsentanterne for den herskende orden.

Græsk problem og europæisk perspektiv
Af Jan Helbak og Niels Frølich

Efter de første seks, spektakulære måneder af Syrizas regeringsperiode vokser mængden af udtalelser og analyser af, hvad venstrefløjen kan lære af det græske eksempel. Enhedslisten og partiets EU-ordfører Søren Søndergaard udsendte lige efter det græske parlaments tilslutning til diktatet fra trojkaen udtalelsen ”Aftalen mellem euro-zonens ledere er et nederlag for den græske befolkning”  og på Modkraft har ELs Tobias Clausen givet sit bud i artiklen ”Læren fra Grækenland”, 15.juli . Desværre kradser de to bud på, hvad venstrefløjen kan lære, kun i problemets overflade og tager ikke fat i de underliggende problemer og strukturer eller i venstrefløjens mangel på europæisk perspektiv og initiativ. Det samme gælder en udtalelse fra European Left, der er holdt i moralske vendinger. I fortsættelse af Jan Helbaks svar på Tobias Clausens ”Seks pointer efter græsk nej-sejr” forsøger vi herunder til gengæld at råde bod på disse mangler.

-> Fagbevægelsen
-> Socialisme i praksis
-> Fra strukturreform til DONG-salgHjælpen til samfundets svageste skrumper
På fem år har kommunerne skåret over 800 millioner kroner væk af støtten til økonomisk trængte. Flere får nej, når de søger om støtte til blandt andet sygebehandling, flyttehjælp eller tilskud til begravelse.
Fra Ugebrevet A4
-> Læs med her ...
Tænketank: Working poor kan brede sig til Danmark
Hver tiende tyske lønmodtager lever i dag i fattigdom, selv om de har et arbejde, viser nyt notat fra tænketanken Cevea. Fænomenet ’working poor’ har bredt sig faretruende i Tyskland. Det samme vil kunne ske i Danmark.
Fra Ugebrevet A4
-> Læs med her ...

-> Se alle her ...

Politik og økonomi
20 teser og centrum-venstres politiske død og mulige genopstandelse
Af Bent Gravesen
Marxismen som levende forskningstradition og emancipatorisk projekt.
Af Curt Sørensen
Værditeori og kapitalismeanalyse
Af Esben Bøgh Sørensen
Kapitalismekritikkens grundlag
Af Jan Helbak
Staklerne ...
Af Kirsten Norman Andersen

Systemkritik
Markedsgørelse af den danske vandsektor
Af Klaus Krogsbæk
Afskrækkelse af flygtninge og EU-imperialismen.
Af John Graversgaard
Smartphone-samfundet
Af Nichole M. Aschoff

Fagbevægelse og arbejdsmarked
LO-FTF fusion giver ikke en stærkere fagbevægelse
Af Jakob Lindblom

Hverdagsliv og modstandsformer
Det kriminalistiske ritual
Af Jan Mølgaard

Internationalt
Hvordan man afslutter den humanitære krise
Af John Milios og Michal Rozworski
Ukraine – et nyt Irak?
Af Jens Jørgen Nielsen

Anmeldelser
Vibeke Sperlings drømme om russerne
Af Jens Jørgen Nielsen
Magteliten i Danmark
Af Jonas Toubøl

Sider vi kan lide