Aktuelt nummer: April 2015

       
Skal en ’social Edinburgh-afgørelse’ for Storbritannien ændre de danske dagpengeregler?
Af Bent Gravesen - 18-05-2015


Man kan allerede høre Lars Løkke og Kristian Thulesen Dahl: Den danske regering skal alliere sig med Cameron og kræve ret til selv at kunne bestemme, om den polske håndværker i Give skal kunne få børnecheck til sine børn hjemme i Gdansk og få danske dagpenge, hvis han melder sig i en a-kasse. Til gengæld kan man ikke høre fagbevægelsen, regeringen, SF og EL. Vil de melde sig ind i diskussionen eller vil de fortsat tie? Jeg håber det første og frygter det sidste. Først og fremmest for den danske aftalemodels skyld.

Andre kommentarer:
-> CETA, TTIP, TiSA: Truende udsalg af demokrati og retsstat (11-05-2015)
-> Lys for enden – eller tunnelsyn? (04-05-2015)
Kommuner og regioner i fodlænker
Af RedaktionenOm præcis 2 måneder skal økonomiaftalerne mellem regeringen og regioner og kommuner være på plads. Det kan blive før eller efter folketingsvalget, men aftaler er nu også så meget sagt. Rammerne er allerede vedtaget med finansloven. Så i det store og hele handler økonomiforhandlingerne mest om fordelingen indenfor de økonomiske rammer og hvad, finansministeren kan forpligte KL og Danske Regioner til.

Hvis regeringens konvergensprogram står til troende, kan vi allerede nu forudsige, at økonomiaftalerne bliver ligeså ringe som i 2014. Eller som det hedder: Råderummet bliver snævert, og som ved fodlænker udløses alarmen prompte, hvis kommunerne eller regionerne budgetterer lige til grænsen eller overskrider i løbet af budgetåret.

Fortsat aktuel: Pegida - et mindre fænomen med potentiel stor betydning
Af Willy Buschak


Mandag den 13. april deltog den hollandske højrepolitiker Geert Wilders i Pegidas mandagsdemonstration i Dresden. Dermed signalerer bevægelsen vilje til yderligere at svinge til højre. Men hvorfor har Pegida opbakning netop i Dresden, og hvordan ser den almindelige borger på bevægelsen? Disse spørgsmål vurderer Willy Buschak, historiker og politisk konsulent i DGB i Sachsen (tysk LO), i denne artikel til Kritisk Debat. Han mener, at Pegida må give anledning til selvransagelse – ikke kun for de politiske partier men også for fagbevægelsen: ”Måske har vi ikke diskuteret nok inden for fagforeningerne, især ikke de politiske spørgsmål? Måske har vi ikke i tilstrækkelig grad brugt de mange forskellige møder, vi holder på arbejdspladserne, til også at diskutere den samfundsmæssige udvikling?”

-> Fagbevægelsen
-> Socialisme i praksis
-> Fra strukturreform til DONG-salgHjælpen til samfundets svageste skrumper
På fem år har kommunerne skåret over 800 millioner kroner væk af støtten til økonomisk trængte. Flere får nej, når de søger om støtte til blandt andet sygebehandling, flyttehjælp eller tilskud til begravelse.
Fra Ugebrevet A4
-> Læs med her ...
Tænketank: Working poor kan brede sig til Danmark
Hver tiende tyske lønmodtager lever i dag i fattigdom, selv om de har et arbejde, viser nyt notat fra tænketanken Cevea. Fænomenet ’working poor’ har bredt sig faretruende i Tyskland. Det samme vil kunne ske i Danmark.
Fra Ugebrevet A4
-> Læs med her ...

-> Se alle her ...

Politik og økonomi
”Vold i Islams navn” – vor tids terrorisme?
Af Bent Gravesen
Græsk drama aktualiserer magtspørgsmålet i Europa
Af Niels Frølich og Jan Helbak og Niels Henrik Nielsen
Forsvar arbeidsmiljøloven – en samfunnssak
Af Gerd Kristiansen og Anders Folkestad og Jorunn Berland
Myterne om USA’s særstatus
Af Jack Rasmus
Ændrer dette virkelig alt?
Af Michael Brie

Fagbevægelse og arbejdsmarked
Overraskende medlemsfremgang til HK?
Af Ulla Jeppesen
Psykisk arbejdsmiljø – en kampplads
Af John Graversgaard
LO’s 2030 plan – ingen roser uden torne
Af Jonas Gielfeldt

Internationalt
Ukraine – i Vesten og i virkelighedens verden
Af Jens Jørgen Nielsen
En anden slags stat
Af Leo Panitch

Debat
”Fællesskab fungerer” eller ”Det Danmark vi vil ha’!” - hvad går Enhedslisten til valg på?
Af Niels Frølich
Anmeldelse af Jens Jørgen Nielsens artikel den 16. feb. 2015: Vestlig Ruslands-politik i blindgyde.
Af Per Dørup Jensen

Sider vi kan lide