Aktuelt nummer: Oktober 2015

       
Del lidt ud – og hersk selv
Af Bent Gravesen - 23-11-2015

Selv om Johanne Schmidt Nielsen og Pia Olsen Dyhrs sociale indignationslinje givetvis ikke har været alene om at skovle tidligere venstrefløjsstemmer ind til Mette Frederiksen, må det alligevel vække til eftertanke, at der ikke er skygge af tegn på et voksende politisk opbrud fra ’nødvendighedens politik’.  

Andre kommentarer:
-> Stoleleg (16-11-2015)
-> To change everything ... (09-11-2015)
Regeringens nulvækst eller kommunalt oprør
Af Redaktionen

Venstre førte valgkamp på nulvækst i det offentlige forbrug og 2,4 mia. kr. ekstra til sundhedsvæsnet. Partiet tabte valget, men vandt regeringsmagten som en af de spinkleste mindretalsregeringer nogen sinde. Mens DF og Socialdemokratiet hver især skulle bruge flere uger til at afstemme deres kurs i det nye Folketing, slog regeringen til først i juli måned og indgik en aftale med KL om kommunernes økonomi for 2016. Eller aftale er måske så meget sagt. KL blev tvunget til at acceptere regeringens krav til kommunerne om at bidrage med 1% eller 2,4 mia. kr. til et såkaldt omprioriteringsbidrag i årene 2016-2019. Bidraget skulle bl.a. bruges til at finansiere ekstra bevillinger til sundhedsvæsnet og de ældre. Når det alligevel fik skær af en aftale, skyldes det, at KL fik igennem, at 1,9 mia. kr. ville blive sendt direkte tilbage til kommunerne i 2016. Smerten blev således reduceret til 500 mio. kr. i 2016.

Bag Corbyn - ny bevægelse, nye udfordringer
Af Murray Smith

Den bevægelse, der bar Jeremy Corbyn frem, kom som en overraskelse. Corbyns sejr blev opnået på trods af enorm modstand fra medierne og hele det politiske establishment. Han vandt lederposten i Labour med næsten 60 procent af stemmerne, men i parlamentsgruppen fik han kun seks procent. Selvom valget af ham kom som en overraskelse for alle - også for Corbyn selv - så kom resultatet ikke ud af det blå. Murray Smith analyserer her baggrunden for Corbyns sejr og skriver om fagforeningernes rolle og de unges betydning. Og peger ikke mindst på forskelle og ligheder med udviklingen på kontinentet. Resultatet kunne måske ikke forudsiges, men det betyder ikke, at man ikke skal forsøge at analysere og forstå. En central del af forståelsen skal findes dels i mobiliseringen af en række nye grupper - dels i den frustration, som har ophobet sig i det britiske samfund igennem en lang periode.

-> Fagbevægelsen
-> Socialisme i praksis
-> KapitalismekritikHjælpen til samfundets svageste skrumper
På fem år har kommunerne skåret over 800 millioner kroner væk af støtten til økonomisk trængte. Flere får nej, når de søger om støtte til blandt andet sygebehandling, flyttehjælp eller tilskud til begravelse.
Fra Ugebrevet A4
-> Læs med her ...
Tænketank: Working poor kan brede sig til Danmark
Hver tiende tyske lønmodtager lever i dag i fattigdom, selv om de har et arbejde, viser nyt notat fra tænketanken Cevea. Fænomenet ’working poor’ har bredt sig faretruende i Tyskland. Det samme vil kunne ske i Danmark.
Fra Ugebrevet A4
-> Læs med her ...

-> Se alle her ...

Politik og økonomi
Venstreregeringen skærer i velfærden – for skattelettelser
Af Henrik Herløv Lund
Hvordan laver man et folkeoprør?
Af Kirsten Norman Andersen
Politisk økonomi i marxismen I - Et kritisk blik på arbejdsværdilæren og dens betydning for socialistisk politik
Af Jonas Gielfeldt
Hvorfor er kritik af den politiske økonomi vigtig?
Af Anders Lundkvist
En plan B for Europa
Af Plan B-gruppen
EU og udbudsøkonomien
Af Christen Sørensen

Systemkritik
Og Fanden tager de sidste...
Af Bettina Post

Fagbevægelse og arbejdsmarked
Arbejdstilsynet udsættes for brutale nedskæringer i Finanslov 2016.
Af John Graversgaard
Brændpunkter i arbejdsmarkedspolitikken
Af Eigil Andersen

Hverdagsliv og modstandsformer
Far out, man!
Af Jan Mølgaard

Internationalt
Corbyn og venstrefløjen
Af Ed Rookesby
En socialist i det Hvide Hus?
Af Carl Pedersen
To uger, som ændrede verden
Af Jens Jørgen Nielsen

Debat
Tre kritiske bemærkninger til ”Plan B for Europa”
Af Jan Helbak

Sider vi kan lide